Ongewenst of gewenst kinderloos - Praktijk sinn
15021
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15021,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Ongewenst of gewenst kinderloos

Jullie zijn ongewild kinderloos. Ondanks alle inzet zijn jullie niet zwanger geworden en is er geen kind geboren. Jullie zitten nog middenin dit proces en doorlopen een traject bij het ziekenhuis. Of jullie hebben dit proces al afgesloten, maar moeten het nog een plek geven. Hoe verder als koppel als er geen kinderen zullen komen?

Er is altijd een menselijke en emotionele kant van het kinderloos zijn of worden. Dit is voor ieder individu verschillend en het kan dus ook zo zijn dat je partner er heel anders mee omgaat dan jezelf. Dit kan vervreemdend aanvoelen, ondanks dat jullie heel lang op hetzelfde spoor zaten.

Het proces dat jullie in het ziekhuis doorlopen (hebben), is zeer ingrijpend op verschillende vlakken.

Bijvoorbeeld op emotioneel vlak: denk aan mogelijke medicatie en bijwerkingen en wat het met jou en je emoties doet.  Hoe reguleer je dit en deel je dat met je omgeving? Hoe ga je om met teleurstellingen en het rouwproces dat elke mislukte poging opnieuw met zich mee brengt? Hoe gaan jullie met de omgeving om zoals vrienden en familie?

Op relatievlak: hoe blijf je in deze uitdagende tijden in verbinding met elkaar op emotioneel vlak en vervreemd je niet van elkaar? Gaan jullie er op een verschillende manier mee om? Misschien voel je je niet meer begrepen door je partner en zijn er ruzies en onenigheden en voel je je alleen in alles staan. Hoe verbind je je nog veilig met elkaar?

Op seksueel vlak: seksualiteit krijgt ineens een functie en is niet meer enkel voor genot en plezier. Het vrijen ”op commando” kan invloed hebben op je seksualiteit als je al langer in een traject zit.

Je identiteit: soms kan het ook je identiteit als man of vrouw aantasten en begin je te twijfelen of je wel dan niet een goede partner bent. Voor mannen en vrouwen kan het on- of beperkt vruchtbaar zijn een onzekerheid met zich meebrengen. Of je hebt een genetische afwijking en daardoor kun je niet natuurlijk zwanger worden.

Ik heb al jarenlang ervaring in het begeleiden van koppels met vruchtbaarheidsproblemen.